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GFA Pilot Medical Requirements - Frequently Asked Questions (FAQs) 

The GFA Medical Requirements are more fully explained in the GFA Operational Regulations, Section 
3.2 and Manual of Standard Procedures (Part 2), Section 10.1.  

Medical Forms can be downloaded from the GFA Document & Forms Library at THIS LINK. 

Please find below a selection of frequently asked questions and answers on the GFA pilot medical. 

Pilot FAQs 

 

Q. What are the GFA’s Medical Standards? 

The GFA uses the ‘Austroads standards’ for the issue of a private motor vehicle driver’s licence 
medical certificate, as contained in the Austroads Inc. publication ‘Assessing fitness to drive for 
commercial and private vehicle drivers: medical standards for licensing and clinical management 
guidelines, September 2016’, or a later version as in force from time to time. 

Q. When can I self-declare my medical status and when must I have a Medical Practitioner’s 
Certificate of Fitness? 

If you do not suffer from one of the prescribed medical conditions and you are not an Instructor 
or Charter pilot, you may make a self-declaration of your medical fitness. In all other cases you 
must obtain a Medical Practitioner’s Certificate of Fitness. See the following Flow Chart: 

 

http://www.doc.glidingaustralia.org/index.php?option=com_docman&view=document&layout=default&alias=1198-gfa-operationalregulations-ops-0001&category_slug=mosp-part-2-operations&Itemid=101
http://www.doc.glidingaustralia.org/index.php?option=com_docman&view=document&layout=default&alias=1197-gfa-mosp-2-ops-0002&category_slug=mosp-part-2-operations&Itemid=101
http://www.doc.glidingaustralia.org/index.php?option=com_docman&view=tree&slug=medical-forms&Itemid=101&layout=table
https://www.onlinepublications.austroads.com.au/downloads/AP-G56-13
http://www.doc.glidingaustralia.org/index.php?option=com_docman&view=document&layout=default&alias=1222-ops-f006-a-declaration-of-physical-fitness&category_slug=medical-forms&Itemid=101
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Q. Do I need to specifically use the GFA Medical Practitioner’s Certificate of Fitness form or can I 
use a driver licence medical certificate provided by Austroads or my state-based transport 
authority? 

You MUST use the GFA Medical Practitioner’s Certificate of Fitness form and have your doctor 
certify you are not suffering from a medical condition which would preclude you from flying a 
sailplane as pilot in command. GFA Officers do not have the authority to accept medical 
certificates in other than the format specified in the CASA approved GFA Operational Regulations. 

Q. How long is my Medical Practitioner’s Certificate of Fitness Valid? 

A GFA Medical Practitioner’s Certificate of Fitness shall be valid for two years in respect of a pilot 
aged 40 or over at the time of examination, or four years in respect of a pilot aged under 40 at 
the time of examination. 

Q. I have a CASA Class 1/Class 2/Class 2 (Basic)/Class 3 Medical Certificate. Does this meet GFA 
requirements? 

YES. 

Q. I have a CASA Recreational Aviation Medical Practitioner’s Certificate (RAMPC). Does this meet 
GFA requirements? 

YES. CASA accepts that the RAMPC is a CASA Medical Certificate and as such, would fulfil a 
requirement under the GFA Operational Regulations (Paragraph 3.2.1 (c)) for a GFA member to 
hold an appropriate and valid CASA Civil Aviation Medical Certificate.  

Q. I am an Australian Citizen but hold a Class 1/Class 2 Medical Certificate issued overseas. Can I 
use this to meet GFA’s medical requirements? 

NO. You must hold a Medical Certificate issued by an Australian Registered Doctor or DAME. 

Q. I have a Medical Practitioner’s Certificate of Fitness obtained for my employment. Can I use this 
to meet GFA’s medical requirements? 

NO. If you are ineligible to make a self-declaration, then you will need to have your Doctor sign 
the form specifically provided by the GFA (OPS_F006(b) - Medical Practitioner's Certificate of 
Fitness), which can be downloaded from the Operations Documents/Forms folder. 

Q. I have a Heavy Vehicle/Commercial Driver’s Licence that proves I meet the Austroads standards. 
Can I use this to meet GFA’s medical requirements? 

NO. If you are ineligible to make a self-declaration, then you will need to have your Doctor sign a 
GFA Medical Practitioner’s Certificate of Fitness form and certify you are not suffering from a 
medical condition which would preclude you from flying a sailplane as pilot in command. 

Q. Can any registered doctor issue my Medical Practitioner’s Certificate of Fitness? 

The driver licence medical certificate can be issued by any Australian Registered Medical 
Practitioner to any person meeting the required standard, however GFA recognises the value of 
the doctor/patient relationship. Pilots with a history of heart failure or cancer shall only be 
assessed for a driver licence medical by their treating GP (or a GP with access to the patient's 
medical history) and must be under case management. 

Q. If I do not have a driver licence, can I still apply for a Medical Practitioner’s Certificate of Fitness? 

YES. There is no requirement for you to hold a driver licence; only to be assessed to the standard. 

  

http://www.doc.glidingaustralia.org/index.php?option=com_docman&view=document&layout=default&alias=1223-ops-f006-b-medical-practitioner-s-certificate-of-fitness&category_slug=medical-forms&Itemid=101
http://www.doc.glidingaustralia.org/index.php?option=com_docman&view=document&layout=default&alias=1223-ops-f006-b-medical-practitioner-s-certificate-of-fitness&category_slug=medical-forms&Itemid=101
http://www.doc.glidingaustralia.org/index.php?option=com_docman&view=tree&slug=medical-forms&Itemid=101&layout=table
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Q. I have a ‘conditional’ driver licence. Am I eligible for a Medical Practitioner’s Certificate of 
Fitness? 

YES, providing your Medical Practitioner believes you are capable of flying a sailplane as pilot in 
command. 

Q. I’m pregnant. Am I eligible to apply for a Medical Practitioner’s Certificate of Fitness? 

YES, however it is your responsibility to cease flying when the safety of flight could be 
compromised.  

Q.  I failed my Class 2 medical. Can I still apply for a GFA Medical Practitioner’s Certificate of Fitness? 

YES, if you meet the Austroads standards. 

Q.  What happens if my doctor does not issue me with a GFA Medical Practitioner’s Certificate of 
Fitness? 

You cannot fly as pilot in command but your CFI may allow you to continue to fly with a suitably 
qualified ‘safety' pilot under the mutual flying provisions as described in subparagraph 8.1.3 of 
the Operations Manual, providing the medical condition is such that it does not present an 
unacceptable risk. You can also visit a Designated Aviation Medical Examiner (DAME) to discuss 
your medical condition further. The DAME is qualified to determine whether you are eligible for 
a Class 2 medical with conditions (for example, you may need to do additional medical tests).  

Q.  What must I do if I become medically unfit to fly? 

A pilot flying under the provisions of the self-declaration of physical fitness who suffers from a 
condition described in Operational Regulations, Section 3.2.2(d) must obtain a Medical 
Practitioner’s Certificate of Fitness’ before recommencing flying. 

A pilot flying under the provisions of a ‘Medical Practitioner’s Certificate of Fitness’ in terms of 
Operational Regulations, Section 3.2.2(d) who suffers a condition which renders him/her unfit for 
flying is required to undergo another medical examination by his/her GP or medical specialist 
before resuming flying as PIC. A fresh ‘Medical Practitioner’s Certificate of Fitness’ will be 
required confirming the problem has been treated and the person is again fit to fly. 

The above requirements do not apply to minor injury or temporary illness (such as the flu, head 
cold, etc.). 

Q. I am a CFI and have become medically unfit to fly? Must I stand down from that position? 

A CFI who suffers from a condition that renders him/her unfit for flying will not be required to 
stand down from their position if: 

1. the problem does not prevent him/her from continuing to manage their Club’s 
operations; and 

2. there is an expectation that a ‘Medical Practitioner’s Certificate of Fitness’ will be 
provided within 6 months to allow resumption of in-flight duties. 

If the condition is likely to be of a long-term nature, a suitable replacement should be found. 

Q. The GFA Medical Self-Declaration has a disqualifying condition "Cancer in the last 5 years". Is 
this not a little broad? Surely pilots who have had minor skin cancers, such as basal or squamous 
cell carcinomas, removed recently should not be included in this catchall. 

The prescribed conditions on the self-declaration form and in our Regulations were set by CASA 
in line with the ‘disqualifying conditions’ in the CASA Drivers Licence Medical standards. Under 
the CASA standards, basal cell skin cancers are not disqualifying if they have been successfully 
excised and other treatment conditions are met. This concession is only available to a person who 
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has been under focused, active and continuous treatment by the same or professionally-related 
medical practitioners who have full access to the person’s medical history. Consequently, CASA 
requires a GP to certify this. 

Q. If I am well, and know I am well, why must I make a declaration each and every year when the 
person who has to have the GP certify their fitness only does it every two or four years? 

Regulations require the self-declaration to be made annually. As it is a ‘self-declaration’, this 
should not be an impost. 

Q. A valid Medical Certificate lasts two or four years from the date of GPs signature. If I did this 
medical in August this year but when it is due for renewal I wait until just before the end of 
September, I will actually be not legal for the month long gap between the expiry of the August 
medical and my next one I planned for end of September! 

Correct. A person cannot fly in command of a sailplane if they do not meet GFA Medical 
Requirements.  

NOTE: A Person who is eligible to self-declare their medical status but is otherwise required to 
hold a Medical Practitioner’s Certificate of Fitness because they are an Instructor or Charter Pilot, 
may fly under a self-declaration providing they do not exercise the privileges of their 
charter/instructor ratings. 

Q. I am an Air Experience Instructor and aren't really allowed to teach. So for the purposes of the 
medical requirement definition, am I an Instructor? 

YES. An Air Experience Instructor is authorised to conduct flight training in certain modules of the 
GPC syllabus. 

Q. I am a Ground Supervisory Instructor and cannot undertake any in-flight instruction. Am I 
required to hold a GFA Medical Practitioner’s Certificate of Fitness? 

If you do not suffer from one of the prescribed medical conditions and continue to fly in 
command, you may make a self-declaration of your medical fitness. 
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Foreign Pilots 

 

GFA Medical Requirements are detailed at paragraph 3.2 of the GFA Operational Regulations. In most 
cases, foreign glider pilots will be able to self-declare their medical status. In the event that a foreign 
pilot is unable to make a self-declaration because they: 

a. suffer from a medical condition described in Operational Regulations, paragraph 3.2.2(d); or 

b. intend to instruct or fly charter while in Australia,  

then they must hold a valid Medical Certificate before commencing flying. 

Foreign pilots who hold a valid: 

a. ICAO Class 2 or higher Medical Certificate issued by their licencing State, or 

b. Medical Certificate that has been assessed to a medical standard equivalent to (or higher than) 
the ‘Austroads’ Standard issued by their licencing State, may fly gliders in command while that 
Medical Certificate remains current. 

Foreign pilots with a non-ICAO Medical Certificate as per (b) above will need to provide the GFA’s 
Executive Manager, Operations with a copy of their Medical Certificate together with a copy (in English) 
of their State’s medical requirements for glider flying so that an assessment can be made as to 
acceptability. 

For foreign pilots with an ICAO Class 1 or 2 Medical Certificate should upload a copy of their medical 
certificate to a “Medical Declaration” credential in their GoMembership profile. 

Foreign pilots who do not hold an overseas issued Medical Certificate that is acceptable to GFA and 
who are ineligible to make a self-declaration will need to obtain a Medical Practitioner’s Certificate of 
Fitness from an Australian Registered GP using the GFA Form designed for this purpose. 

http://www.doc.glidingaustralia.org/index.php?option=com_docman&view=document&layout=default&alias=1223-ops-f006-b-medical-practitioner-s-certificate-of-fitness&category_slug=medical-forms&Itemid=101
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